Workshop: ‘Kunst van het Samenwerken’ – ‘Hoe de Zorg en de Kunsten met elkaar ontwikkelen in de Summerschool ‘Art of Caring’

Thema: State of Instructional Design

Art of Caring is opgezet door een jong team van artsen, geestelijk verzorgers, muzikanten en scenografen en is een vijfdaagse transdisciplinaire workshopweek waarin kunstenaars (in spé) en zorgverleners (in spé) zich een week laten onderdompelen in de vernieuwende en verrijkende wereld van kunst & zorg. In deze workshopweek gaan deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een eigen kunstwerk, leervorm, ervaring of scène en laten zich leiden door een zorgvraag uit hun eigen leven of hun eigen werk. Hiervoor krijgen ze een atelier, een theaterzaal en materialen tot hun beschikking. In deze zoektocht worden ze van inspiratie en begeleiding voorzien door toonaangevende transdisciplinaire kunstenaars zoals Nieke Koek en Joost van Wijmen enerzijds, en zorgverleners zoals foetaal arts Daphne Voormolen anderzijds. Het resultaat: betekenisvolle en grensverleggende samenwerkingen die verrijking biedt voor zowel kunstenaars/makers als zorgverleners.

In deze workshop krijg je een kijkje in het programma van Art of Caring, de kunstwerken die voortkomen uit de workshopweek én de do’s & don’ts in het transdisciplinair samenwerken tussen kunst en zorg.

Toepassingsdoel(en):

  • Aanbieden van concrete voorbeelden van werkvormen en ontwerpen van summerschool
  • Aanbieden van concrete handvatten voor het samenwerken tussen de kunst- en zorgsector

Doelgroep

  • Onderwijsontwikkelaars en uitvoerende Docenten 
  • Niveau: Uitvoerend tot Manager
  • Expertise: Ontwikkelaars met beginnende en intermediate expertise op gebied van transdisciplinair werken. Experts uit gezondheidszorg / Experts uit Kunsten

Meer info:

artofcaring-utrecht.nl
LinkedIn
Instagram

Interesse voor meer info en ontvangen van updates? Klik hier.

sprekers:

Kennan van Gelder | Arts en Zorgethicus 

De verbinding tussen de geneeskunde en andere vakgebieden heeft als sinds het begin van mijn studie mijn interesse geprikkeld. Daarom heb ik in 2020-2021 naast mijn geneeskunde-master, een master Zorgethiek & Beleid gevolgd aan de Universiteit van Humanistiek. Deze opleiding heeft mij een nieuw perspectief op de betekenis van zorg, belichaamde kennis en huidige (overwegend positivistische) wetenschapsparadigma geboden.

Geesteswetenschappen, psychologie en ethiek zijn allemaal belangrijke onderdelen die samenkomen in uitoefenen van het artsenvak. Het combineren van deze vakgebieden vereist creativiteit en juist dit is hetgeen waarin de kunsten van essentieel belang kunnen zijn. Daarnaast bieden de kunsten nieuwe handvaten om vormen van kennis aan te boren die verder en dieper gaan dat hoe we kennis beschouwen vanuit de algemene, evidence-based, vormen van wetenschap. 

Ik geloof dat een samenwerking tussen de kunsten en de zorg kan leiden tot het ontstaan van creatieve, betekenisvolle vormen van zorg die meer aandacht en ruimte bieden voor het achterhalen van iemands ‘echte hulpvraag’, met fijnere zorg voor zowel patiënt áls zorgverlener.

Niels Wiltink | Muzikant en Producent

Tijdens mijn opleiding Docent Muziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle kwam ik voor het eerst in aanmerking met muziek in de zorg en schreef er mijn scriptie over. Ik zag met eigen ogen de positieve impact van muziek op mensen in een kwetsbare omgeving en besloot hier mijn werk van te maken. Met veel liefde heb ik 3,5 jaar, voor Stichting Muziekids gewerkt; een stichting die muziekworkshops geeft aan zieke kinderen in het Princes Maxima Centrum in Utrecht. Na deze periode (+ 14 maanden reizen) besloot ik een nieuwe richting in te slaan en richtte ik mij op het organiseren van culturele evenementen. Deze tak van werk vind ik ook erg leuk en doe ik nu fulltime bij het Prinses Christina Concours. Mijn enthousiasme voor kunst in de zorg is er nog steeds en gelukkig kan ik uiting brengen bij het organiseren van deze summerschools.

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025