Bereid je voor op knowmads!

HRD Nomads - Next Learning 2017Op 18 april is het tijd voor Next Learning 2017Agile Leren & Innoveren. Deze thema’s staan dit jaar centraal:

 • Gepersonaliseerd leren
 • Werkplekleren 70:20:10
 • Empower de lerende DIY
 • Veranderend Learning Design
 • VUCA & Leren

Deze thema’s worden in de HRD wereld veelvuldig besproken. Waar gepersonaliseerd leren, werkplekleren en het ‘empoweren’ van de lerende al een aantal jaren belangrijke thema’s zijn, zijn Veranderend Learning Design en VUCA & Leren meer recente thema’s op de kaart.

Wat is een knowmad?!

In de MOOC ‘Help, er zit een knowmad in mijn organisatie!’ (alhoewel de titel ‘Hoera, er zit een knowmad in mijn organisatie!’ wellicht beter op zijn plaats zou zijn), stelt John Moravec dat in 2020 45% van de werkenden ‘knowmads’ zijn.

Ik hoor je al denken: een knowmad? Dat dacht ik ook toen ik het voor het eerst las. Knowmads zijn creatieve, fantasierijke en innovatieve mensen die met bijna iedereen, op elk moment en waar dan ook kunnen werken. En dat kan iedereen zijn (jij dus ook!). Een knowmad:

 1. Is niet bang om fouten te maken.
 2. Deelt zijn kennis en moedigt ook anderen aan.
 3. Beweegt zich makkelijk in netwerken.
 4. Kan af- en aanleren.
 5. Oefent in continu leren.
 6. Maakt doelgericht gebruik van sociale technologie.
 7. Ontwikkelt nieuwe ideeën uit beschikbare informatie.
 8. Kan ideeën en expertise toepasselijk maken in de praktijk.
 9. Is zeer gemotiveerd om samen te werken.

(Bron: Knowmad society by John Moravec, 2013.) En, ben jij (al) een knowmad?

Ga jij mee in de ‘Knowmad Society’?

Volgens Moravec leven we in een ‘Knowmad Society’, een samenleving waarin veranderingen alleen maar versnellen, de globalisering voortzet en innovatie wordt aangewakkerd door knowmads. Een VUCA wereld dus, dat vraagt om Veranderend Learning Design.

Als ik vervolgens kijk naar het programma van Next Learning 2017, zie ik overal potentiële knowmads voorbij komen. Kijk alleen al even naar de keynote sprekers:

 • Donald Clark neemt ons graag mee in de liefde van ons brein voor nieuwe technologie.
 • Karl Raats laat ons als mondhoekmissionaris ervaren hoe we onze organisaties creatiever kunnen maken.
 • Hans Bakker deelt zijn prikkelende visie en adviseert ons om te stoppen met louter functioneel denken, dat heeft geen zin meer!

Next Learning banner 300x250Oftewel: keynotes die ons laten horen en ervaren hoe het (nieuwe) leren in onze organisaties anders kan of zelfs moet. Ze wakkeren aan tot innovatie. Ga je mee, of mis je de boot?

We zullen op Next Learning 2017 waarschijnlijk de nodige (mede-)knowmads tegenkomen waarmee we kennis delen, netwerken, nieuwe dingen leren en nieuwe ideeën ontwikkelen om vervolgens deze ideeën, samen met anderen, toe te passen in de praktijk. Ik kijk ernaar uit en ben benieuwd hoe Maarten Bouwhuis de lerende kleine eendjes inzet om zijn dagvoorzitterschap tot een succes te maken.

Lees meer over de HRD Nomads tijdens Next Learning

Geschreven door: Jolien Wessels
Freelance onderwijskundige | E-nergize

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2021