HRD data wordt steeds crucialer, maar met mate!

Met een glimlach op mijn gezicht denk ik terug aan de tijd zonder mobiele telefoon. Mensen geloofden me (of niet) op m’n blauwe ogen dat de brug écht open stond als ik ergens te laat kwam. Vandaag de dag kom ik hier niet meer mee weg. ‘Je had toch even kunnen bellen, ik zie op WhatsApp dat je online was.’, krijg ik dan al gauw te horen.HRD data

En het blijft niet alleen bij mijn online status of ‘laatst gezien’ data. Data wordt steeds crucialer: Facebook weet wat ik het liefst doe in mijn vrije tijd en hotelsites weten precies welke plaats ik als volgende vakantiebestemming in gedachten heb. De ontwikkelingen in dataverzameling volgen zich razendsnel op. Wat betekent dit voor de toekomst van leren en performen?

Wat levert HRD data op?

Binnen organisaties neemt data een steeds belangrijkere positie in. In Nederland worden velen euro’s uitgegeven aan professionele training en ontwikkeling. Wat levert dit daadwerkelijk op voor de organisatie? Deze vraag wordt steeds belangrijker.

De rol van data wordt dus steeds crucialer, blijkt uit onderzoek van Bersin by Deloitte. 51% Van de business leiders geeft aan op zoek te zijn naar data om inzicht te krijgen in de opbrengsten van HRD-programma’s. Het blijkt echter ook dat HR(D)-professionals, zeker in vergelijking met andere organisatieonderdelen, nog erg weinig beslissingen nemen op basis van data.

Vaak is er ook zoveel data te verzamelen. Hoe weet je welke data zorgt voor inzicht in de gewenste business impact en welke data levert slechts verwarring en tijdverspilling op? Eén tip van Carol Leaman, CEO van onze partner Axonify:

Begin with the end in mind. Welke business resultaten wil je bereiken en welke data is nodig om dit inzichtelijk te maken?

 

Ook medewerkers hebben behoefte aan data

En de medewerkers zelf? Ook voor hen wordt het steeds belangrijker om over data te beschikken. Meer dan ooit beseffen we ons dat onze huidige baan niet voor het leven is. Het is dus tijd om het heft in eigen hand te nemen.

leren van foutenOm persoonlijk leiderschap te tonen moet je weten wie je bent en wat je kunt. Data helpt medewerkers om inzicht te krijgen in hun eigen presteren. Het helpt ons om te excelleren in onze sterke gebieden en tevens te werken aan onze zwaktes. Zodat we stappen kunnen maken in onze carrière.

Data over onze groei in kennisniveau en inzicht in de mate van vertrouwen om deze kennis ook toe te passen in de praktijk zijn bijvoorbeeld erg waardevol. Bovendien is het nog leuk ook, uiteindelijk vindt ieder individu het leuk zich te ontwikkelen. En inzicht in deze groei werkt extra motiverend!

Meet met mate

Dat data de toekomst is, ook in de wereld van leren en ontwikkelen, daar kunnen we niet meer omheen. Ik denk dat er geen weg meer terug is als het gaat om het verzamelen van HRD-data. De waarde ervan is te groot en de technologische ontwikkelingen groeien met de dag.

Maar, en dit is een grote maar, bedenk je als HR(D)-professional goed welke data je verzamelt en met welk doel. En wat de mogelijke gevolgen zijn. Zoals het creëren van een angstcultuur, wanneer de verkeerde data wordt verzameld of de goede data verkeerd wordt geïnterpreteerd. In onze werkelijkheid is veel data te verzamelen, maar meet met mate!

Hoor meer tijdens Next Learning: Microlearning

Benieuwd naar een praktische invulling van een programma dat waardevolle data voor medewerker en organisatie genereert? Op 19 april zijn Christine Tutssel, mede-oprichtster van onze partner Axonify, en ik te vinden op Next Learning 2016. Tevens verzorgen we de leveranciersessie om 12.10 uur in Dexter 17: Microlearning in Actie: Kleine Bites, Grote Impact.

Geschreven door: Karlijn van den Bosch, consultant VDS

Bekijk het complete programma van Next Learning

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024