7 (unieke) vaardigheden: dit werk kan een robot niet!

Door: Wilfred Rubens

Kunstmatige intelligentie neemt in rap tempo een hoop over. Ook ‘kenniswerk’ is de komende jaren aan de beurt. De volgende 7 bekwaamheden zullen echter niet snel ingevuld worden door robots en verdwijnen volgens Adam J. Gustein en John Sviokla

Werk dat zal blijven:

  1. Communicatieve vaardigheden
    Daarbij doelt men op het vertellen van boeiende verhalen waarbij verhaallijnen en feiten, retoriek en wetenschap samen komen, emoties oproepen en anderen aanzetten tot actie. Robots kunnen in zekere mate communiceren, maar niet op deze manier.
  2. Content en vakinhoudelijke expertise
    De auteurs stellen dat de combinatie van expertise en het vermogen om nieuwe kennis ‘vooruit te brengen’ maakt dat mensen een streep voor hebben op robots. De dynamiek van een vakgebied vind je niet via Google. Daarbij gaat het ook om reputatie.
  3. Context
    Niet het sterkste punt van computers. Dit begrijp ik niet helemaal: Bij creatieve innovatie is dat bijvoorbeeld het geval. Binnen contexten kun je vakinhoud ook beter begrijpen en er betekenis aan ontlenen.
  4. Omgaan met emoties en emotionele gevolgen
    Meningen worden gevormd door de ratio, maar het is de emotie die aanzet tot actie. Aldus Gustein en Sviokla. Besluitvorming vindt ook deels plaats op basis van emoties. Je moet emoties herkennen, met succes interventies plegen binnen situaties waarbinnen emoties een belangrijke rol spelen, en je kunt anderen overtuigen op basis van emoties.
  5. Doceren en inspireren
    Doceren vereist vaak het begrijpen van de context van de ontwikkeling van een persoon. Dat is waar coaches en docenten goed in zijn. Evenals voor het inspireren van mensen. Je hebt ook mensen nodig die tekorten op het gebied van kennis en vaardigheden kunnen identificeren en bespreken.
  6. Connecties aangaan en onderhouden
    Sociale media spelen een belangrijke rol bij netwerken. Maar het zijn mensen die de vorm en teneur van verbindingen tussen mensen gestalte kunnen geven. Daarbij gaat het ook om zwakke verbindingen tussen mensen.
  7. Ethisch kompas
    Als computers een grotere rol gaan spelen, wordt ethiek en het maken van morele afwegingen belangrijker. Beslissingen op basis van morele afwegingen kunnen niet worden genomen door robots.

Conslusie:
The more we leverage human talent with machines, the more important it will be to have leaders who not only recognize but embrace the great moral dilemmas that organizations face.

Ik ben het erg eens met wat deze auteurs stellen.
Bij effectieve communicatie spelen bovendien bepaalde non-verbale aanwijzingen een belangrijke rol. Communicatie verloopt meestal niet geprogrammeerd. Experts met verdiepende kennis zullen ook niet snel worden vervangen, met name omdat zij zaken ook in hun context kunnen beschouwen, morele afwegingen kunnen maken en op basis daarvan beslissingen kunnen nemen. Robots kunnen bijvoorbeeld op het gebied van doceren een deel van de werkzaamheden overnemen, maar niet alle werkzaamheden. Het aangaan van een relatie met lerenden is daar een voorbeeld van.
Technologie faciliteert daarbij en kan interacties versterken. Maar niet meer dan dat.

Wilfred Rubens is leverancier-onafhankelijk en blogt met een kritische blik over leertrends.

Hij is tevens onbezoldigd programma-adviseur van het Next Learning Event.

Artificial Intelligence, automatiseren, robots. Iedereen spreekt er over. Vooral dat het ons hele leven gaat veranderen: dreigend en disruptief.

Tijdens het Next Learning Event 2019 verkennen we wat er nu al kán met AI.
Tibor Bosse laat in zijn keynote zien hoe je sociale vaardigheden kunt trainen met AI.
Hij is hoogleraar Artificial Intelligence & Communication Science bij Radboud University Nijmegen en hij onderzoekt vanuit de invalshoek van gedrag en psychologie.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024