Ga mee in de wereld van NS!
Inzetten van nieuw materieel.., nóg vaker zichtbaar en hoorbaar zijn voor reizigers.., elke 10 minuten een trein.. , energiezuinig rijden.. de veiligheid van reizigers en NS-collega’s bewaken: het continu verbeteren van prestaties voor reizigers, vraagt ook continu veranderen en leren van NS-medewerkers. De ruim 10.000 medewerkers die dat in de operatie moeten waarmaken zijn veel onderweg. Tijd voor het ‘klassieke opleiden’ is er vrijwel niet. Dus zoeken we naar mogelijkheden om te leren in het werk. We nemen je mee in de wereld van performance support en challenges: interventies waarmee we zowel medewerkers als direct leidinggevenden ondersteunen. En we gaan in op een modelmatige aanpak waarin we proberen om support en interventies aan te reiken die alle fasen van gedragsverandering ondersteunen. NS gaat vooruit.. ga je mee?
Sessie 1 (25 min):
Vakinformatie binnen handbereik met de app ‘Mijn vakmanschap’
Leren binnen handbereik, leren op maat, continu leren en leren in de praktijk: met deze ingrediënten uit de visie op leren van NS zijn we aan de slag gegaan met het ontwikkelen van de app Mijn vakmanschap. Deze app voor tablet en smartphone biedt machinisten en hoofdconducteurs performance support: nuttige en vaak ook noodzakelijke vakinformatie, die ze bij het uitvoeren van hun vak op de trein direct kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld video’s, procedurebeschrijvingen en nieuwsberichten over het uitvoeren van bedieningshandelingen op treinmaterieel. Denk aan het uitvoeren van een remproef of het bedienen van de omroepinstallatie. In deze miniworkshop nemen we je mee in de opzet van de app, het ontwikkelproces en de gebruikerservaringen tot nu toe.
Minisessieleider: Karen Daman, Senior opleidingskundig adviseur, NS HR Leren & Presteren
Sessie 2 (25 min):
Veilig (samen)leren: een aanpak voor duurzame gedragsverandering
Leren in het werk trekt een zwaardere wissel op de rol van collega’s en direct leidinggevenden. Met het geven van instructies zijn we meestal wel bekend. Maar wat betekent het om je collega’s te coachen en hoe is het om (bewust) te leren van en met elkaar? En hoe zorgen we voor een veilige leeromgeving? NS experimenteert nu met een model voor duurzame gedragsverandering, waarin we voor elke fase van veranderen en leren zoeken naar passende interventies. Inzicht in de fasen van gedragsverandering helpt bij het begrijpen van elkaar en bij het kiezen van interventies die aansluiten bij situatie en behoeften van individuele medewerkers.
In deze workshop gaan we in op deze aanpak en dagen we je graag uit om jouw ervaringen en inzichten over veilig (samen)leren in het werk met ons te delen.
Minisessieleider: Evelyn van Asselt, Human Performance Consultant, NS