Medewerkers maken én delen eigen content met oZone – start van een lerende organisatie!?

Tineke Meerburg | Senior projectleider/adviseur oZone Stichting A+O Metalektro

Tineke Meerburg bouwde de afgelopen jaren samen met een team aan de techniek achter en de content voor kennisdeel- en leerplatform oZone. In de coronatijd nam het gebruik ervan exponentieel toe.

oZone bestaat uit een bibliotheek met kant-en-klare content, die door bedrijven en hun medewerkers zo gebruikt kan worden. Tegelijkertijd kunnen bedrijven die content makkelijk en snel aanpassen, zodat het op precies op maat wordt voor hun bedrijf. En last-but-not-least: ze kunnen ook zelf content ontwikkelen en delen.

Ja, maar dat bestaat al!

Toch niet!

In oZone kan iedereen content ontwikkelen. Ook de medewerker die normaal achter de machine staat. Zonder dat daarbij een L&D’er nodig is. Veel bestaande leerplatforms zijn eenvoudig, maar dan heb je wel een onderwijskundige achtergrond nodig. Dat weerhoudt medewerkers ervan om laagdrempelig (en zelfstandig!) hun kennis te delen.

Ja, maar dat kan niet!

Want voor de kwaliteit is een L&D’er nodig!

Ja, en nee…

De clou zit ‘m daarbij in de aanpak van A+O Metalektro. In het platform zelf, in het (trainings-)aanbod en de ondersteuning die we bieden. A+O kijkt bewust naar successen en kleine stapjes vooruit. Het hoeft niet meteen 100% perfect. Want veel kleine stapjes, maken samen grote sprongen. En de werkwijze van A+O zorgt ervoor dat er in organisaties waar anders veel minder aandacht is voor leren, die aandacht er ineens wel is. Met als resultaat dat kennis wordt vastgelegd en gedeeld. En lerende organisaties ontstaan.

Daarbij is te zien dat het leren ook de grenzen van organisaties overstijgt. Er wordt kennis vastgelegd en gedeeld binnen bedrijven, maar ook in groepen bedrijven. Met als resultaat dat er learning communities beginnen te ontstaan, die elkaars content overnemen én aanvullen. En zo waarde creëren, want: 1+1 = 3.  

Tijdens de sessie deelt Tineke Meerburg de aanpak, de successen én de uitdagingen.

A + O Metalektro is hét opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven. Onze missie: opleiden, ontwikkelen en groei in de sector bevorderen. We zijn er voor directie/management, voor de HR-verantwoordelijke en voor de medewerkers. Het fonds telt zo’n 1350 aangesloten bedrijven en 165.000 medewerkers.

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023