Zes trends binnen leren en ontwikkelen in organisaties

Leren en ontwikkelen in organisaties is constant in ontwikkeling. De oneindige hoeveelheid data en de talloze manieren om leerinterventies in te richten zorgen ervoor dat je nooit uitgeleerd bent. Sjoerd Thoonsen, opleidingsadviseur bij het Diakonessenhuis, bezocht de Learning 2022 conferentie in Orlando. De onderwerpen die hier ter sprake kwamen, komen ook aan bod tijdens Next Learning 2023. Sjoerd deelt in dit artikel wat hij heeft geleerd tijdens de verschillende lezingen en workshops.

1.      Ga van een leerevent naar een leerreis

We zijn vaak geneigd om een training te ontwikkelen voor een probleem in de organisatie. De vraag achter de vraag staat daarbij centraal. Je moet jezelf echter realiseren dat een eenmalige training niet voldoende is om de leerdoelen te behalen. Kijk bij het ontwerpen van leerinterventies daarom altijd naar een langere periode en geef continue aandacht aan leerdoelen. Het rendement van leren en ontwikkelen in organisaties is hierdoor hoger. Leerdoelen worden namelijk bijna nooit bereikt met een eenmalige training.  

2.      Focus niet op nieuwe of verdiepende vaardigheden, maar op het bekwaam en vakkundig uitoefenen van het beroep

We moeten bij leren en ontwikkelen niet alleen kijken naar hoe medewerkers in organisaties een set (nieuwe) vaardigheden aanleert. Het geheel van leren is belangrijk. Beantwoord hiervoor de volgende vragen:

  • Wat heeft de medewerker nodig om zijn of haar werk goed uit te voeren?
  • Wat heeft deze medewerker nodig?
  • Hoe kunnen wij dat trainen en ondersteunen?

Dit zijn belangrijke vragen die learning & development professionals moeten beantwoorden.

3.      Data, data en data

Leren is belangrijk, zeker door de krappe arbeidsmarkt en de snelle innovatieve werkomgeving. Professionals omtrent leren en ontwikkelen zijn daarom erg belangrijk in organisaties. Ga in gesprek met de directie en het management zodat je weet wat er speelt in jouw organisatie. Denk vervolgens goed na over hoe leerinterventies kunnen bijdragen aan de bedrijfsdoelen en maak dit meetbaar. Vind je dit moeilijk? Begin klein en kijk continue naar welke data jouw beeld compleet maakt. Hierbij is het belangrijk om niet de leerstatistieken te meten, maar juist de prestaties in de organisatie. Je laat met deze informatie écht de impact van jouw leerinterventies zien.

4.      Gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit

Gelijkwaardigheid, inclusie en diversiteit zijn onderwerpen waarover je kan trainen, maar ook zaken om rekening mee te houden in het ontwikkelen van een training. Sommige deelnemers hebben andere barrieres dan jij op voorhand bedenkt. Hoe zorg je dat gelijkwaardigheid en diversiteit goed geborgd zijn in jouw training? Denk na over de volgende vragen:

  • Wie heeft toegang tot de training?
  • Van wie is de werkelijkheid die wordt gedeeld tijdens de training?
  • Wie heeft het meeste profijt van de training?

Bewustzijn omtrent deze vragen zorgt dat de training voor iedereen toegankelijk is, waardoor je de overdracht van informatie versterkt.

5.      Cureren is belangrijker dan creëren

Er is veel (digitale) informatie beschikbaar in de wereld. Jouw medewerkers raadplegen dit snel door goede zoekfuncties. YouTube, Google, Twitter en andere sociale media staan vol met interessante informatie over het onderwerp. Het is onze uitdaging als professionals binnen leren en ontwikkelen in organisaties om niet de informatie te ontwikkelen, maar om de beschikbare informatie te ontsluiten en deze via de juiste wijze op het juiste tijdstip beschikbaar te stellen.

6.      Podcasts

Werkgevers maken steeds vaker podcasts om werknemers aan de organisatie te binden. Je denkt hierbij aan interviews met de directie of een werknemers op de werkvloer, maar ook aan tips om je werk beter uit te voeren of interessante onderwerpen in het werkveld. Podcasts bieden diverse voordelen: je luistert wanneer het jou uitkomt en het vergroot de connectie met elkaar in deze tijd van hybride werken.

Leer samen door te doen

Wil jij meer weten over de bovenstaande zes trends binnen leren en ontwikkelen in organisaties? Bezoek dan Next Learning 2023 op 18 april 2023! Het programma is vernieuwd. De inspirerende keynotes en sessies worden aangevuld met een interactieve playground waarin je leert door te doen, zoals de Kennis-makerij en de Play@rcade. Bekijk het programma voor een volledig overzicht van de sprekers en werkvormen of meld je direct aan!

Dit blog is mogelijk gemaakt door Performance Journey.

 

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2023