Wat je écht moet doen voordat je begint met het maken van een e-learning

Het lijkt soms lastig om een E-learning te maken, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn! Henny Hoekstra, marketeer van Pluvo, leert je in een reeks van 3 artikelen hoe je een succesvolle e-learning kunt neerzetten.

Dit eerste blog gaat over zaken waarmee je rekening moet houden voordat je überhaupt begint met het maken van je e-learning.

Want essentieel voor een geslaagde e-learning is een goede voorbereiding. Daarom zijn er een aantal dingen die je eigenlijk MOET doen voordat je begint met het bouwen van je e-learning.

1. Doelgroep bepalen

Elk marketingboek en -cursus begint vaak met het herhalen van dezelfde boodschap: bepaal je doelgroep.

Dit is voor het maken van een e-learning niet anders. Je wilt namelijk dat de e-learning aansluit bij de wensen van je doelgroep. Een beginnende werknemer wil namelijk andere informatie dan een senior manager. Bepaal dus eerst voor wie je de training gaat maken. Hoe uitgebreider je deze doelgroep kunt beschrijven, hoe beter. Je zou ook gebruik kunnen maken van persona’s waarmee je jouw ideale cursist omschrijft. Denk hierbij niet alleen aan demografie en interesses, maar ook aan de behoeften en beweegredenen van de cursist. Jouw e-learning moet hier namelijk op in kunnen spelen.

2. Onderwerp & doel kiezen

Nu je weet voor wie je de e-learning maakt, is het tijd om specifieker je onderwerp te gaan bepalen. Je hebt vast al een idee in je hoofd waar je e-learning over moet gaan. Nu is het de zaak om dit op te schrijven en uit te werken. Wanneer je e-learning over meerdere onderwerpen gaat, zorg er dan voor dat je een hoofdthema uitwerkt met subthema’s.

Bepaal daarna het doel van je e-learning:  wat wil je precies bereiken met je e-learning? En heel belangrijk: schrijf op wat de leerdoelen zijn. Wat moet een cursist kunnen/weten na het volgen van jouw training? Zo kun je straks veel gerichter je e-learning gaan maken!

3. Outline maken

Een outline (oftewel een tekstschema) van je e-learning maken is enorm aan te raden. Het biedt jou als e-learning maker namelijk structuur en richtlijnen voor het werkelijk schrijven van je training.

Begin met het opschrijven van  alle onderwerpen die je wilt gaan behandelen in je e-learning. En zet deze in de juiste volgorde. Probeer alvast een logisch verloop hiervoor te bedenken. Dus wat moet een cursist eerst weten over Y voordat hij met onderwerp X aan de slag kan?

Vergeet niet om de informatie van stap 2 te integreren in je outline. Zo weet je zeker dat je geen leerdoel overslaat tijdens het maken van je e-learning

4. Software kiezen

Voor een E-learning heb je natuurlijk software nodig. Maar het E-learning software landschap is groot en soms zie je door de bomen het bos niet meer. Daarom is het aan te raden om hier gestructureerd te werk te gaan.

Voor de selectie van de software kun je het MoScoW-principe toepassen. Dit heeft niks met de hoofdstad van Rusland te maken. Wel met het categoriseren van jouw wensen en eisen in ‘must haves’, ‘should haves’ en ‘could haves’,

Must haves zijn harde eisen waaraan de software moet voldoen. Should haves zijn belangrijk, maar niet essentieel. Could haves zijn leuke bijkomstigheden, maar niet doorslaggevend voor je keuze. Zo weet je precies welke eisen het belangrijkst zijn. En kun je vervolgens op zoek gaan naar een geschikt e-learning platform.

Probeer eerst de software uit voordat je een keuze maakt! Want hoewel een aanbieder van alles kan roepen op zijn/haar website, gaat het erom hoe de leeromgeving werkt. En of deze gebruiksvriendelijk is. Kijk ook of de mensen van het platform je kunnen helpen met het opzetten van je e-learning, mocht je ergens niet uit kunnen komen. Dit kan erg belangrijk zijn voor het slagen van je e-learning cursus. Hier vind je meer tips voor het kiezen van de juiste e-learning software.

5. Bouwen maar

Je kunt nu bijna aan de slag met het maken van je e-learning. In de volgende blog geef ik je meer tips voor het ontwerpen van een geslaagde e-learning!

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024