Vrijwilligers zijn de onmisbare motor achter vele succesvolle non-profitorganisaties. Maar hoe zorg je ervoor dat deze vrijwilligers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken? Traditionele trainingen zijn vaak tijdrovend, duur en lastig te organiseren. E-Learning platform Pluvo biedt een slim en efficiënt alternatief.
Pluvo wordt veel gebruikt voor het opleiden van medewerkers, maar bij Pluvo zien ze ook steeds meer non-profitorganisaties gebruikmaken van hun platform. “Het grote verschil is dat vrijwilligers vaak hele wisselende uren maken en hun vrijwilligerswerk combineren met een (fulltime)baan of met zorgtaken binnen of buitenshuis. “Flexibel opleiden is bij vrijwilligers daarom nóg belangrijker”, aldus Nico – een van de e-learning experts van Pluvo.
4 Redenen waarom digitaal onboarden werkt
Soms moeten er wel honderden vrijwilligers opgeleid worden, maar hoe krijg je ze allemaal samen? En hoe houd je inzicht in de kennis van al die vrijwilligers? Veel non-profitorganisaties kiezen daarom voor e-learning. Daardoor is opleiden flexibeler geworden: vrijwilligers kunnen nu op hun eigen tempo en op een moment dat hun uitkomt beginnen met de inwerktraining. Laten we eens kijken wat een digitaal inwerktraject kan opleveren!
1. Vrijwilligers leren op eigen tempo en moment
Met Pluvo kunnen vrijwilligers de inwerktraining volgen waar en wanneer het hen uitkomt. Of ze nu ’s avonds een module doorlopen of in het weekend een oefening maken, ze bepalen zelf hun tempo. “We zien veel organisaties in ons klantenbestand die tientallen, soms honderden vrijwilligers moeten opleiden. Voorheen werden er bijvoorbeeld fysieke colleges georganiseerd waar elke vrijwilliger bij moest zijn. Maar om dat te organiseren, blijkt soms een behoorlijke uitdaging”, aldus Nico. Een online inwerktraining verlaagt de drempel om te starten en zorgt ervoor dat iedereen goed voorbereid begint.
2. Vrijwilligers vinden informatie eenvoudig terug
Pluvo bevat een kennisbank waarin vrijwilligers snel aanvullende informatie kunnen terugvinden. “Heel handig”, aldus Nico, “want bij Pluvo zien we nog veel organisaties waarbij updates per mail gedeeld worden met alle vrijwilligers. Belangrijke memo’s worden dan vaak ondergesneeuwd door andere mails en zo over het hoofd gezien. In de kennisbank van Pluvo staat alles overzichtelijk op één plek, waardoor vrijwilligers snel antwoorden kunnen vinden en coördinatoren minder herhaalde vragen krijgen.
3. Vrijwilligers kunnen zich inschrijven voor bijeenkomsten
Naast het ontwikkelen van e-learnings, biedt Pluvo ook de mogelijkheid om inschrijf pagina’s te maken voor online en fysieke bijeenkomsten. “We zien mooie voorbeelden van hoe dat in praktijk gebruikt wordt”, vertelt Nico. “Een van onze klanten biedt vrijwilligers de mogelijkheid om mee te lopen met verschillende afdelingen. Dit geeft vrijwilligers een breder beeld van hoe de organisatie werkt en versterkt de binding met de organisatie. Zo worden online leren én fysiek leren centraal dus beheerd via één systeem”.
4. Coördinatoren houden zicht op de voortgang
Dankzij Pluvo hebben vrijwilligerscoördinatoren altijd inzicht in de voortgang van hun vrijwilligers. Ze kunnen precies zien welke modules zijn afgerond en waar iemand extra ondersteuning nodig heeft. Dit helpt hen om beter in te spelen op de behoeften van nieuwe vrijwilligers en gericht ondersteuning te bieden. Zo zorgen ze ervoor dat iedereen goed voorbereid start en zich gesteund voelt in het leerproces.
Succesvolle onboarding met Pluvo
Dankzij de slimme inzet van e-learning in Pluvo en de combinatie met praktijkervaring, bieden vele non-profitorganisaties hun vrijwilligers een vliegende start. Ze leren op hun eigen tempo, vinden informatie eenvoudig terug en kunnen direct aan de slag. “Zo zorgen we voor een succesvolle onboarding en enthousiaste vrijwilligers die met plezier hun kennis delen met bezoekers”, concludeert Nico.
Wil je ook jouw inwerktraject verbeteren met Pluvo? Maak dan een online academie aan via Pluvo.com of plan een afspraak in!