Minder betrokken medewerkers, de groeiende vaardigheidskloof en het ontwikkelen van schaalbare toeleveringsketens zijn belangrijke uitdagingen voor bedrijven. Maar bestaande leermethoden zijn niet altijd meer geschikt om deze problemen op te lossen. Om aan alle behoeften te kunnen voldoen, hebben we platformen nodig die dit faciliteren – in combinatie met programmatisch leren. Hoe werkt deze methode precies?
Het bedrijfsleven ontwikkelt zich voortdurend. De manier waarop medewerkers van bedrijven worden bij- en omgeschoold, moet daar zo goed mogelijk bij aansluiten. Dat garandeert betere resultaten en optimaliseert het leertraject. En dat is waar programmatisch leren om de hoek komt kijken.
Behapbaar en gepersonaliseerd
Complexe uitdagingen los je niet op met één e-learningmodule of één instructiemoment. Verandering vraagt om tijd, technologie en toewijding. Daarom verdeelt programmatisch leren verschillende kleinere leerervaringen over een langere periode. Oftewel: van grote, complexe vraagstukken naar kleinere, behapbare onderdelen. Die verkleinde leerervaringen worden meestal begeleid door interne deskundigen, en ondersteund door verbeterde onderwijstechnologie. Een combinatie die blended learning wordt genoemd.
Programmatisch leren gaat ervan uit dat iedere afdeling – hoe groot of klein ook – een centrale rol speelt bij het aanpakken van bedrijfsuitdagingen. Hoe meer samenhang, hoe groter de kans op succes. In de ideale situatie gaan medewerkers van verschillende afdelingen en met verschillende functies daarom samen aan de slag met nieuwe vaardigheden, processen en werkwijzen. Om dat te ondersteunen, heeft wereldwijd leertechnologiebedrijf D2L een geweldig platform ontwikkeld om geweldige leerervaringen te leveren, zoals prorammatisch leren.
Gezamenlijk aanpakken in de praktijk
Met behulp van programmatisch leren wordt het mogelijk om complexe vraagstukken rondom vaardigheden aan te pakken in de praktijk. Trainingsprogramma’s van programmatisch leren beslaan een langere periode dan eenmalige interventies. En dat is handig. Zo kunnen medewerkers namelijk hun nieuwe vaardigheden direct in de praktijk toepassen én doen ze ervaring op.
De opzet om gespreid te leren zorgt er daarnaast voor dat de opgedane kennis daadwerkelijk blijft hangen. Want door telkens te oefenen en te leren in de praktijk, worden nieuwe vaardigheden geleidelijk aan nieuwe gewoontes. De eventuele ‘vergeetcurve’ is hiermee verleden tijd! Een ander voordeel is dat medewerkers beter zijn voorbereid op de vaardigheden van de toekomst. En dat gaan ze nodig hebben: uit onderzoek van D2L blijkt dat zo’n 42% van de nodige kernvaardigheden voor bestaande banen dit jaar nog veranderen.
Het inzetten van programmatic learning bevordert eveneens de samenwerking en verbinding binnen bedrijven. Met een gezamenlijk programma zijn alle betrokkenen verbonden en werken ze samen om bedrijfsdoelen te halen. Dat creëert een sterkere, coöperatieve band. En dat is de sleutel om complexe uitdagingen op te lossen.
Nieuwe uitstraling, zelfde missie
Omdat niemand ooit de wereld heeft veranderd door hetzelfde te blijven, blijft D2L continu innoveren. Onlangs heeft het bedrijf een nieuwe visuele merkidentiteit en -merkverhaal gelanceerd, geïnspireerd door de mensen die ze ondersteunen en het grenzeloze potentieel van iedereen die leert. Dit onderstreept D2L’s jarenlange toewijding om de manier waarop we leren te transformeren. Hierbij ligt een sterkere focus op gepersonaliseerd leren, strategische partnerschappen en menselijk potentieel.
D2L helpt om leren te transformeren
De leerplatformen, contentervaringen met impact en ondersteuning op maat van D2L zijn alles wat nodig is om complexe vraagstukken, zowel online als offline, te transformeren. Ontdek hier meer over de onderwijstechnologie van D2L, want nu is hét moment om te investeren in de vaardigheden van alle medewerkers.