Online video speelt groeiende rol in L&D strategieën

Vreselijk toch, al die saaie online videolessen en video vergaderingen? We zijn er allemaal wel eens goed gaar van geworden tijdens de Corona pandemie. Maar als er iets is dat we de afgelopen twee jaar over video hebben geleerd, is het wel dat online video onmisbaar is geworden.

Ineffectieve toepassing van nieuwe technologie hoort bij het innovatieproces
Dat we in de schok van de Coronagolf in eerste instantie niet veel verder kwamen dan in online lessen en vergaderingen precies hetzelfde te doen als wat we ‘offline’ gewend waren te doen is niet vreemd. Het hoort bij iedere innovatie. De eerste auto was destijds ook niet meer dan een koets zonder paard, met de chauffeur stoel hoog aan de voorkant, terwijl er geen paard meer was om de koets te trekken en een hoge zit om over het paard heen te kunnen kijken ook geen zin meer had. Kortom: we moesten nog leren inzien hoe we video het beste konden toepassen.

Video is mainstream geworden en relevant voor L&D
Ondertussen is video is wel dé mainstream content norm geworden. We hebben ervaren dat online video niet alleen tijdloos is, maar naast de massaal gebezigde saaie online sessies juist ook allerlei mogelijkheden biedt voor op maat gemaakte inhoud en boeiende toegang voor verschillende leerstijlen op ieder gewenst moment. Getuige ook de opkomst van steeds meer succesvolle video leerplatforms, die de traditionele e-learning modules langzaam maar zeker zullen vervangen de komende jaren.

Ons brein heeft een voorkeur voor video, blijkt ook uit gedragscijfers
Relevant voor L&D is dat ons brein visuele informatie prefereert boven tekst. Beelden zijn gemakkelijker te onthouden en daarmee essentieel voor hoe we leren. Vanwege die menselijke natuur heeft wat we zien een diepgaand effect op wat we doen, wat we voelen en wat we zijn.

Dat zien we ook terug in ons gedrag op internet. 75% van medewerkers in bedrijven kijkt liever een video dan dat men een tekst leest. 70% van alle zoekopdrachten op YouTube zijn gericht op how to video’s. 85% van de mensen zegt iets veel beter te begrijpen na het bekijken van een video dan na het lezen van een tekst. En 50% van consumenten kijkt eerst een video voordat ze iets besluiten te kopen.

‘Video first’ wordt key in L&D leercontent strategieën
De overall trend op internet is dit: we gaan van lezen naar kijken. Social media zijn vrijwel allemaal geëvolueerd naar videoplatforms, en video first strategieën kom je op steeds meer websites tegen, m.n. omdat marketeers weten dat het tot 88% meer bezoektijd oplevert ten opzichte van op tekst gebaseerde websites. Kortom: we weten dat video effectief is.

Onderzoek van Dale uit 1969 liet ooit al zien hoe sterk de kracht van visueel leren is:

Toepassingen van interactieve video
Online video leent zich voor vrijwel alle vormen van leren. Onderstaand plaatje illustreert dat.

Interactieve video: een grote kans voor L&D
Met de komst van betaalbare ‘DIY’ interactieve video opent zich een gigantisch nieuw spectrum voor het ontwikkelen van aantrekkelijke leercontent met hoge leerrendementen. Niet alleen voor het cureren van bestaande openbaar beschikbare videocontent, maar vooral ook voor het creëren van nieuwe interactieve leerbelevingen gebaseerd op effectieve leercontent strategieën zoals storytelling, interacties, vragen stellen, directe feedback en reflectie. Daarbij komt dat het steeds eenvoudiger en goedkoper is geworden om zelf video producties te creëren. 

Over de auteur:
Jeroen Krouwels is al 30 jaar EdTech ondernemer en daarnaast gastdocent educatieve technologie bij https://www.sbo.nl/ en https://www.corporate-education.com. Sinds 2019 is hij directeur bij hihaho interactive video. Hihaho interactive video is een wereldwijd SaaS-platform voor doe-het-zelf interactieve video. Hihaho.com ontwikkelt e-learning producties op maat én stelt videomakers in e-learning, publieksinformatie, marketing en entertainment in staat om eenvoudig professionele interactieve video’s te maken en te distribueren.

Lees hier meer over de sessie van partner hihaho tijdens Next Learning op 11 april
Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024