L&D Quickscan – 50 shades of L&D

L&D Quickscan - 50 shades of L&DDoor Guus van Deelen, Opleidings- Prestatieprofessional

Wat is learning & development (L&D) eigenlijk? Weet het vakgebied het zelf wel? Is L&D van het leren? Of juist presteren? Waarvoor klop je aan bij ons? Aan welke KPI’s mag je ons houden? Na 15 jaar in dit vakgebied — weliswaar in verschillende rollen —, lukt het me nog steeds niet de ‘waarom’ in een mooie volzin te omschrijven.

Verschillende vormen

Wat je veel ziet, is dat L&D-afdelingen organisch groeien. Een goed doordachte bouwtekening ontbreekt regelmatig. Het gevolg? Een kleurrijke lappendeken, waarbij samenhang soms onduidelijk is.

Elke organisatie geeft L&D anders vorm. Van een academie met trainingsaanbod tot een intern consultancybureau dat projectmatig aan strategische vraagstukken werkt. De ene keer met een sterke focus op leren, een andere keer gaat het juist om presteren. Wat dan het effectiefst is? Dat hangt af van meerdere dingen, zoals:

  • type organisatie
  • het volwassenheidsniveau
  • spelende uitdagingen

In dit artikel, omschrijf ik de meest geziene uitingsvormen binnen organisaties. Dit doe ik met als doel om bewustwording aan te wakkeren:

  • Hoe zijn jullie nu georganiseerd?
  • Welke andere organisatievorm zou effectiever kunnen zijn?

Inclusief scoreformulier en workouts!

Print voordat je verder leest dit scoreformulier en vul deze tijdens het lezen in (uitleg staat op het formulier zelf). Op de manier kun de huidige en de gewenste situatie in kaart brengen.

Het hele artikel vind je hier:

Deel 1: https://www.linkedin.com/pulse/50-shades-ld-guus-van-deelen/

Deel 2:  https://www.linkedin.com/pulse/50-shades-ld-deel-2-guus-van-deelen/

Guus van Deelen leidt twee interactieve sessies tijdens Next Learning 2020. Eén daarvan gaat over de Quickscan L&D. Je leert hoe je werkt met een toolkit, die je met je eigen team verder kunt uitdiepen. De Toolkit bevat een quickscan (downloadbaar)en workouts.

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2024