Haal het beste uit medewerkers met skills-based learning

Door de krapte op de arbeidsmarkt is het steeds moeilijker om de juiste medewerkers op de juiste plek in te zetten. In plaats van extern te werven, is het waardevol om eerst intern te kijken naar collega’s die multi-inzetbaar zijn of vlot kunnen worden. Het draait hierbij niet alleen om diploma’s of bevoegdheden, maar vooral om de vaardigheden die iemand bezit. Skills-based learning helpt organisaties om talenten beter te benutten en medewerkers gerichter te ontwikkelen.

Wat is skills-based learning?

Skills-based learning richt zich op het ontwikkelen van concrete vaardigheden die medewerkers direct kunnen toepassen. In plaats van lange leertrajecten draait het om korte, gerichte leerinterventies, die inspelen op actuele behoeften binnen de organisatie. Dit maakt leren efficiënter, flexibeler en beter afgestemd op de praktijk. Door deze aanpak kunnen organisaties sneller inspelen op veranderingen. Denk aan een team, waarin meerdere medewerkers worden getraind in een specifieke taak, zodat processen niet stilvallen bij afwezigheid van één expert. Of een aannamebeleid, waar niet alleen wordt gekeken naar diploma’s, maar naar de vaardigheden die iemand heeft.

De voordelen van skills-based learning

Met de huidige arbeidsmarktkrapte wordt het steeds lastiger om geschikt personeel te vinden. Een focus op vaardigheden in plaats van diploma’s biedt diverse voordelen:

  • Bredere inzetbaarheid | Medewerkers kunnen flexibel worden ingezet op basis van hun skills.
  • Strategische personeelsplanning | Inzicht in aanwezige en ontbrekende
    vaardigheden maakt gerichte ontwikkeling mogelijk.
  • Efficiëntere interne mobiliteit | Organisaties kunnen beter inspelen op
    openstaande functies door medewerkers op basis van hun vaardigheden te matchen.

Hoe kan een leer- en ontwikkeloplossing skills-based learning ondersteunen?

Een leer- en ontwikkeloplossing helpt organisaties flexibel en toekomstbestendig te blijven. Medewerkers kunnen hun vaardigheden vastleggen en verder ontwikkelen (upskilling). Door middel van tools zoals 360 graden feedback, ontwikkelgesprekken, doelstellingen en assessments binnen een ontwikkelcyclus kunnen medewerkers zowel hard skills als soft skills evalueren en toevoegen aan het portfolio. Hard skills zijn vaardigheden die zich direct vertalen naar de werkvloer en soft skills zijn gericht op persoonlijke ontwikkeling en samenwerking. Met deze data wordt een gap-analyse uitgevoerd die vaardigheden van medewerkers vergelijkt met benodigde vaardigheden voor een rol of functie. Hierdoor kunnen de meest geschikte kandidaten voor een openstaande functie gemakkelijk gevonden worden. Het is dan meteen inzichtelijk welke vaardigheden er nodig zijn om het gat te vullen. De medewerker kan dan het skills-set vergroten met nieuwe skills: upskilling, of zich omscholen: reskilling. Mocht er niemand in dienst zijn met de benodigde skills-set, dan wordt alsnog het externe wervingsproces gestart.

In de praktijk

Een organisatie die intern een geschikte kandidaat zoekt, kan met een gap-analyse bepalen welke medewerkers al veel van de benodigde vaardigheden bezitten. Dit gebeurt door de vaardigheden van medewerkers te vergelijken met de vereisten van de rol. De leeromgeving toont de meest geschikte medewerkers, waardoor organisaties effectiever kunnen beslissen of iemand direct inzetbaar is of een bijscholing nodig heeft. Dit bespaart niet alleen wervingskosten, maar verhoogt ook de betrokkenheid en doorgroeimogelijkheden van medewerkers.

Inspelen op ontwikkelingen

De verschuiving van traditionele competentiemodellen naar skills-based learning, is een logisch gevolg van de veranderende arbeidsmarkt. Door te focussen op vaardigheden in plaats van diploma’s, kunnen organisaties talent optimaal benutten en medewerkers duurzamer laten groeien.

Geschreven door Rink Bosga, Business Consultant bij Infolearn
Wil je meer weten over skills-based learning? Neem contact op met Saskia Veldhuis – Eichelsheim.
We denken graag met je mee!
s.veldhuis@infolearn.nl | 06 39207856

Next Learning website is van Euroforum BV. Privacy statement | Cookie statement | Copyright ©2025